torek, 24. november 2015

STOP FGM - Nina Urbanja


                                   STOP FGM

FGM  (female genitial mutilation) je postopek pri katerem ženskam (pogosto še deklicam)     odrežejo nekatere vitalne dele spolovila. Ta postopek je razširjen med muslimanskimi afriškimi plemeni ob Nilu in osrednji Afriki, delno tudi na Arabskem polotoku in v Indoneziji. V plemenih, kjer ta postopek izvajajo, ga štejejo za tisočletno islamsko tradicijo in versko obveznost. V resnici postopek ni povezan s islamom in v Koranu ni omenjen. Zelo visoka je tudi smrtnost zaradi nestrokovnega opravljanja posega (okužba zaradi nezadostne higiene).
Svetovna zdravstvena organizacija šteje obrezovanje za kršitev osnovnih človekovih pravic in si prizadeva, da bi pojav čim bolj omejili oziroma popolnoma opustili.
Obstajajo štirje tipi obrezovanja deklic:
  1. Klitoridektomija- obrezovanje kožice klitorisa z odstranitvijo celega klitorisa ali njegovega dela.
  2. Obrezovanje  - klitorisa in srmanih ustnic.
  3. infibualcija ali faraonsko obrezovanje - klitorisa in malih sramnih ustnic, ter zašitje zunanjih sramnih ustnic z nitjo ali rastlinskimi trni. Pri tem se spolovilo zaraste tako, da ostane le majhna luknjica za odtok urina in  menstrualne krvi. S tem se lahko pojavijo številne težave pri porodu.
  4. Hujše oblike pohabljanja ženskega spolovila, na primer izžiganje klitorisa, jedkanje s kemičnimi izvlečki iz rastlin, spraskanje vagine itd.
Večina obrezovanja sodi v prva dva tipa, tretji in četrti sta precej redka. 
       ZAKAJ SE TO DOGAJA?

Ljudje izvajajo in verjamejo v tak postopek iz večih različnih razlogov. Eden od teh naj bi bil zmanjšanje spolnega poželenja teh žensk, dopuščanje užitka le moškim, ki imajo v Afriki višji položaj, ohranitev ženske nedolžnosti in preprečitev nezvestobe v zakonu. 
 Obrezovanje deklet bi naj tudi pomenilo kot "očiščenje", saj verjamejo da so ženska spolovila umazana in odvarčujoča, zato "nečiste" dele odstranijo, da bi s tem povečali higieničnost in čistočo ter lepoto teh žensk. 
 S takšnim dejanjem verjamejo v večjo plodnost in preživetje otroka. 





RAZŠIRJENOST OBREZOVANJA V AFRIKI:
(slika1: http://www.siol.net/novice/svet/2015/01/obrezovanje_zensk.aspx)


MENIM..., da bi ljudi v Afriki, ki so prepričani, da je tako ravnanje nad deklicami pravilno, bilo potrebno izobraziti in jih nadzorovati, da se to ne bi več dogajalo, dokler bi ti ljudje dojeli, da takšno ravnanje krši človekove pravice in le ogroža življenja teh deklic. Te deklice so s tem zaznamovane za celo življenje, brez  kakršnekoli možnosti upiranja ali uslišanosti, da to ne želijo.

Vreden ogleda je tudi spodaj naveden link, ki govori o krutosti takšnega dejanja in razmišljanju in dojemanju posega iz oči deklic, žrtev takšnih dejanj.. Na skrajnem severu in jugu afriške celine se nekateri že zavedajo brutalnih posegov, ki se dogajajo in kršitev ravic teh deklic. Vse deklice katerim se to dogaja ne verjamejo v dobronamen obrezovanja. Kaže se upanje in vidi se trud, da tak poseg izgine iz tradicij in religije. Iskreno upam, da se čim hitreje, ukine brutalna in nepredstavljivo boleča kraja osnovnih človekovih pravic.
https://www.youtube.com/watch?v=m23ZCxkdm18 


1 komentar:

  1. Všeč mi je predstavitev, saj sem izvedela nekaj, kar pred tem sploh nisem poznala. FGM se mi zdi zelo ne humano in diskriminira ženske, mislim da bi se to moralno takoj prekiniti.

    OdgovoriIzbriši