sreda, 25. november 2015

Kmetijstvo v Afriki

POLJEDELSTVO:

večina prebivalstva Afrike (65%) živi od kmetijstva. Kmetijstvo je najpomembnejša oblika gospodarstva v Afriki. Afriško kmetijstvo ima možnost, da ne prehrani samo prebivalstva na celini, ampak bi lahko s hrano oskrbovalo ves svet, vendar  ima Afrika v kmetijstvu velik neizkoriščen potencial – 80 % neobdelane zemlje. Največje težave afriškega kmetijstva so slaba kakovost zemlje in semen, pomanjkanje finančnih sredstev in trgov, ter pomanjkljiva politična podpora.

Poljedeljstvo je zaradi pomanjkanja vode in visokih temperatur skromno. Tam kjer so naravne možnosti za velike kmetijo, ki lahko poslujejo z tržnim viškom pridelkov, so v lasti belih priseljencev, domačini pa kmetujejo na manjših površinah.

samooskrbno: 
 -maniok (tropska gomoljnica – moka), sirek, proso, koruza, riž 

plantažno kmetijstvo:  
-kakav (Obala slonove kosti), kavčuk, banane, olje iz oljne palme,bombaž, arašidi, kava – v notranjosti 












Živinoreja v Afriki večinoma ni mogoča zaradi muhe cece,



Posledica slabega kmetijstva v Afriki je lakota.

Rešitve: več vloženega denarja za izboljšanje kmetijstva, namakalni sistemi, čim več živinoreje, kjer so pogoji, jim dati znanje kako delati, izboljšati življenjske pogoje.



Viri:
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/afrika-bi-lahko-postala-kasca-vsega-sveta/238545
http://www.dijaski.net/gradivo/geo_sno_afrika_08?r=1
https://www.google.si/search?q=kmetijstvo+v+afriki&biw=1920&bih=975&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuneLr0avJAhUJEiwKHRmeCRwQ_AUIBigB&dpr=1
https://sites.google.com/site/iktafrika/afriko-kmetijstvo



Žan Žvokelj






1 komentar: