sreda, 25. november 2015

BELA IN ČRNA AFRIKA


Afriki dosti krat pravimo črna celina, vendar tu ne živijo samo črnci. Že v zgodovini so se ljudstva sem preseljevala in mešala, zato tu živijo tudi belci in mešanci.  Na severu Afrike živijo arabci, ki so bili izgnani iz Sahare. Južno od Sahare pa živijo črnci, ki se delijo na  sudanske in bantu črnce, vendar tudi tukaj poleg njih živijo belci. Na južnem delu Afrike pa živijo barberi in tuaregi, ki so potomci evropskih priseljencev, tukaj se v zadnjih letih naseljujejo azijci .  V Afriki pa živijo tudi rasni drobci, ki so majhna skupina ljudi in ne pripadajo nobeni rasni skupini: Bušmani, Hotentoti, Pigmejci.




 Sika 1: Zemljevid, ki dobro prikazuje naselitve ljudstev


SEVERNI DEL AFRIKE:

Severna Afrika obsega območje med Sredozemljem in Saharo. Delimo jo na Severovzhodno in Severozahodno Afriko. V Severni Afriki živijo večinoma belci, ki so potomci Arabcev.
Arabci so velika etična skupina, ki izvira z Arabskega polotoka. Število Arabcev je ocenjeno na 200-300 milijonov. Večina jih pripada muslimanski veroizpovedi. V Afriko so prinesli tudi svoj jezik in pisavo.


Slika 2: Arabci (severni del Afrike)


TROPSKA AFRIKA

Tropska Afrika obsega območje med Saharo na severu in Kongovo kotlino na jugu ter Gvinejskim zalivom na zahodu in Indijskim oceanom na vzhodu. Delimo jo na Zahodno Afriko, Nizko tropsko Afriko in Visoko tropsko Afriko (ali Vzhodno Afriko).
Tukaj živijo pigmejci, sudanski in bantu črnci, etiopijci, somali in masaji.

Pigmejici so ena najstarejših afriških kultur, živijo v Demokratični republiki kongo, so sinonim za vse malo na svetu, saj je njihova rast okoli 150cm.  Ukvarjajo se predvsem z lovom.

Etjopijci in somlajski črnci živijo v pokrajni med jezerskim višavjem in Rdečim morjem.  In imajo okoli 75 miljonov prebivalcev.

Masaji živijo med Tanzanijo in Kenijo, tja naj bi se preselili iz Sudana in mest ob Nilu. Imajo svoj jezik in svojo kulturo (bojni plesi).

Črnci so deljeni na sudanske in bantu črnce, delijo se tudi na sudanske in bantu jezike, zato se sporazumevajo z kolonijalnjimi jeziki. 



Slika2: Sudanski črnci
Vir:  http://url.zbirka.net/?e9ssl4ig

JUŽNA AFRIKA:

V Južni Afriki živijo bušmani, zulu črnci, hotentoti, buri in evropejski priseljenci.

Buri so beli prebivalci Južnoafriške republike. Večinoma potomci Nizozemcev.  

Zulu črnici živijo v Zulujski provinci in imajo okoli 5 milijonov ljudi.  Svoje kraljestvo so ustanovili po letu 1800, govorijo svoj jezik isiZulu. Še vedno živijo v hišah iz blata in poceni surovin, brez  elektrike. Imajo svojo kulturo pogumnega vojščaka.















Slika 3: Zulu črnici

Značilnost prebivalstva Afrike je tudi veliko število prebivalcev, v Afriki živi namreč okoli 800 milijonov ljudi, kar predstavlja 1/7 vsega prebivalstva. Tako številko je med drugim pripomogla demografska eksplozija Afrike, število prebivalcev je začelo naraščati. Vzroki zato naj bi bili večja delovna sila zaradi kmetijstva in pomoči družini, zaradi vere in tradicije. Posledice tega pa so lakota, zaradi premalo pridelkov (slabe vremenske razmere, premalo obdelovalnih površin in prehitro naraščanje prebivalstva), slaba izobrazba in visoka nepismenost. Po ocenah je v Afriki več kot 40 % prebivalcev nepismenih, v nekaterih državah pa ta delež celo presega 70 % (Burkina Faso, Gvineja).  Zanimivo je tudi, da je Afrika celina, ki ima naravni prirastek največji na svetu: 25 ‰ (povprečje za Svet je približno 15 ‰). Posledica hitrega naraščanja je izredno velik delež mladih prebivalcev. Mlajših od 15 let je skoraj polovica.

Gostota poselitve je odvisna od naravnih razmer, možnosti za kmetijstvo in zgodovinskih in družbenih dejavnikov. Te so v Afriki različne, tam kjer so ugodne je poselitev zelo visoka, to so ravnine in planote. Zelo gosto sta poseljena Gvinejski zaliv in dolina ob Nilu, zaradi nižjih temperatur pa tudi Vzhoda in Južna Afrika. Severna Afrika je poseljena le ob Severnem morju in gorovju Atlas. Na splošno je najbolj poseljen savanski pas, najredkeje pa puščave, kjer so prebivalci naseljeni le v oazah (del  zelenja, ki nastane v puščavi, ob vodnih virih). Redko poseljeno je tudi območje tropskega deževnega pragozda.


Mislim da je še danes največji problem Afrike, kolonizacija. Ne moremo govoriti o kolonizaciji iz istega stališča kot pred 200 ali 100 leti, ko je bila Afrika popolnoma razdeljena Britaniji, Franciji, Nemčiji, Nizozemski in Španiji, saj je Afrika že doživela svojo dekolonizacijo po 2. Svetovni vojni.  Vendar govorimo o rasizmu in z drugačnimi pogledi na ne evropejska ljudstva, ki so povezani z neenakopravnostjo. Ti rasistični pogledi veljajo za vse, ''belo'' in ''črno'' Afriko. Mislim, da je to razmišljanje, popolnoma napačno in ne smiselno, mislim da bi si bilo vredno zapomniti, da za vsemi nami na koncu ostane isto okostje in da so bili prvi ostanki človeka najdeni v Afriki. Vsi imamo en majhen gen črnca.

Slika 4


PAULINA ŽUMER, 2.A

VIRI:

Učbenik za geografijo (2. Letnik)

4 komentarji:

  1. Predstavitev mi je zanimiva. V njej je veliko informacij, ki jih sama nisem vedela in so uporabne. Izbrala je zelo lepe slike vendar mislim, da bi lahko kakšne informacije in stvari še dodala. Všeč mi je tudi, da je dodala zemljevid ob katerem si lažje predstavljamo kje se določeni narodi nahajajo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predstavitev mi je zelo všeč, saj so informacije zelo dobro in jasno predstavljene. Všeč mi je tudi ker vsebuje veliko zanimivih fotografij.

    OdgovoriIzbriši