sreda, 25. november 2015

           Pingvini v Afriki

Blizu Rta Dobrega upanja v Južni Afriki je plaža Boulder. Še ena lepa, spektakularna plaža v tej čudoviti deželi, a ta ni le navadna plaža. Na plaži balvanov si je namreč svoje zavetje našla kolonija Afriških pingvinov. Tudi v Južni Afriki so, prilagojeni na višje temperature in drugačno okolico. Kolonija pingvinov na plaži balvanov je danes zaščitena in varovana. Zadnjih 50 let pa se afriški pingvini borijo za svoje preživetje. Njihovo število strmo upada vsak teden. Populacija Afriškega Pingvina je v zadnjih letih padla za 80%. Strokovnjaki pravijo, da je primarna težava pingvinov zaradi  pomanjkanje hrane. 

Kot vse vrste pingvinov tudi Afriški pingvin ne leti, čeprav spada med ptice. Odrasli Afriški pingvini tehtajo med 2 in 3,5 kg ter so visoki do 70 cm. So zelo dobri plavalci in potapljači, hranijo se z ribami in mehkužci. Na dan potrebujejo do 500 g hrane in zanjo so pripravljeni plavati do 20 km od obale proti odprtemu morju. Afriški pingvini so značilne črno – bele barve in jih med sabo ločimo po vzorcih črnih pik na prsih, ki so unikatni. Samce in samice ločimo le po velikosti, a še ta razlika ni zelo velika. Samice navadno izležejo po dve jajci, ki jih starša izmenjaje se pazita dobrih 40 dni.  Afriški pingvini povprečno žive med 10 in 25 let. Mnogokrat so plen različnih predatorjev, od morskih psov do tjulnjev in ork, do mungov in mačk ter ptic, ki kradejo njihova jajca.

              Dom afriških pingvinov
Pingvini ne letijo, a ko plavajo pod vodo v lovu na plen, je kot bi leteli. Plavajo sicer lahko s hitrostjo do 12 km/uro, pod vodo pa ostanejo tudi do 5 minut, nekatere vrste celo več. Pingvine najdemo le na južni polobli našega planeta.
Ne poznajo strahu pred človekom, zaradi česar je obisk kolonije pingvinov še bolj posebno doživetje. Pingvini lahko pijejo slano morsko vodo.  Pingvini nimajo zob, pač pa imajo zelo možne čeljusti ter nekakšne mesnate bodice v ustih, s katerimi si pomagajo, ko jedo. Enkrat na leto pingvini menjajo perje in se na to že prej pripravijo tako, da jedo več in lahko zdržijo obdobje menjave perja na kopnem.








     Distribucija Afriške Penguin



https://www.youtube.com/watch?v=UlGTB833mvU .

Viri:  http://www.gekko-potovanja.si/pingvini-juzna-afrika/

       https://sl.wikipedia.org/wiki/Pingvini      


                                                                                                   Erdonite Neziri

2 komentarja:

  1. Zelo zanimivo! nisem si mislila, da v Afriki živijo pingvini. Tema je bila lepo predstavljena, všeč mi je da si dodala slike, saj še nisem dejansko videla pingvinov v toplih krajih. Žalostno je, da so obsojeni na izumrtje, saj jih je vedno manj. Želela bi edino vedeti, kako so se ti pingvini pojavili v Afriki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vedno je priložnost za učenje. Tudi jaz nisem vedela, da pingvini živijo tudi v Afriki.

    OdgovoriIzbriši